fbpx

От 19 юни – гост преповадател – Димитър Германов – Ащанга Йога

С голяма радост ви съобщаваме за гост преподавател в студио Шанти – Димитър Германов. Той ще започне да води Ащанга Йога от 19 юни в 19:30ч –  и ще води всеки вторник и четвъртък от 19:30ч. Тъй като той участва в много фестивали и представления най-вече в чужбина, неговите занимания през лятото ще бъдат със прекъсвания за по седмица-две. Но за това допълнително ще ви съобщаваме.

 

Ето негова биография:

Димитър Германов завършва математика в Университета Корнел, САЩ през 1998. През последнитедните 17 години пътува и живее в над 50 държави и региони в Европа, Азиа, Африка, Латинска, Америка, Индия, Тибет. Изследва различни методи за осъзнаване на духа чрез тялото – Йога, Тай Чи, Техника Александър,. Навлиза в Ащанга Йога във Варанаси, Индия, и задълбочава в учението в планините на aржентинска Патагония.

От 4 години практикува самостоятелно пълната 1ва и части от 2ра серия на Ащанга Йога. Преподава в различни центрове: в България – Анахата, и Милена Йога в Пловдив, Йога Мандала и Магая в София, в чужбина: Коста Рика, о. Крит. От 2005 танцува съвременни танци и различни танцови академии – Camarín de las Musas , Buenos Aires, AREA Dansa,  Barcelona, Tanzquartier Wiena, Ménagerie de Verre, Paris. Работи с танцовите техники release, Horton, Cunningham, Contact. Учи с Lali Ayguadé and Elias Lazaridis – танциори от компанииите на Hofesh Shechter y Akram Khan. Работи с Anna Weisman от Batsheva Dance Company. На сцената Димитър смесва танца с игра с топки. Учи се да жонглира със Stefan Sing, Viktor Kee (Cirque du Soleil) в Берлин, Барселона, Париж. Развива се и в една много нова сценична дисциплина – контактно  жонглиране с кристална топка. От 2008 година представя представленията си (соло и в проекти с други артисти от Франция и Израел) на различни фестивали и сцени в Европа – Ferrara Busker Festival, Ascona Festival, Hamburg Festival, Chalon-dans-la-Rue, etc.

 

 

Ащанга Йога (8 членен път към просветление) е създадена въз основа на древен ръкопис- “Йога Корунта”. Тази творба по хатха йога е била открита през 1930 г. от йога учителя и санскритолог Шри Тирумалаи Кришнамачаря и неговия ученик К. Патабхи Джойс. Ащанга Виняса йога е съчетание от пози (асани) и пранаяма (контролирано дишане). Ащанга йога пробужда вътрешния огън. Тя възпламенява дремещия пламък на жизнената енергия вътре в нас. “Винясите” са съчетания от дълбоко, ритмично дишане и движения. Те свързват отделните асани, създавайки непрекъснат поток от енергия, която загрявя тялото чрез доставяне на повече кислород до кръвта и подхранване на жлезите с вътрешна секреция и вътрешните органи, изчиства се нервната система, отделят се токсини чрез изпотяване. При загряване на тялото токсините изгарят или се отделят, тялото става по-леко и по-силно, а умът- по-ясен. Топлината, която се образува не е само на физическо ниво, тя е и вътрешен духовен огън, който пробива мъглата на илюзиите и невежеството.