fbpx

Йога препоръки

За да извлечем максимална полза от нашата йога практика е добре да следваме следните препоръки:
1. Усмивка!
2. Положително приветстващо отношение към йога практиката – това е много важно, и ще ни помогне да изпълняваме упражненията с радост и удоволствие.
3. Търпение и постоянство. Редовна практика – да се научим на търпение и да не очакваме чудеса незабавно. Могат да минат месеци, докато се научи правилно да се изпълнява една техника. Затова е нужно постоянство и редовност.
4. Коректна техника – важно е да се следват инструкциите на йога учителят, за да може правилно да се усвои определена техника. Веднъж научена правилно, може да се изпълнява в къщи безпрепятствено.
5. Време за практика – може да се изпълнява по всяко време, стига да не е припряно, на празен стомах. Рано сутрин е препоръчително, за да започнем деня с ведрина и усмивка. Следобед тялото е по-гъвкаво и позволява по напреднали упражнения, а също така пълна релаксация вечер ни освобождава от натрупани впечатления през деня, тонизира тялото и ума.
6. Баня и изпразване на червата – препоръчително е взимане на баня преди йога практика и също ходене по голяма нужда, но при хора със запек пак може да се изпълнява йога, ще подейства благоприятно. Взимане на баня след практика да не бъде веднага, поне 30 мин. пауза, за да се запази фината енергия.
7. Подходящо облекло – да бъде леко, удобно и свободно, така че да може тялото да се движи без затруднение.
8. Храна – йога най-добре се изпълнява на празен стомах. При тежка храна – да са минали 3-4 часа; при лека храна – 2 часа; след чай/сок – 30 мин. След йога практика може да се приема храна след 30 мин.
9. Заболявания – информирайте йога учителя при здравословни проблеми или скорошна операция.
10. По време на менструация избягвайте тежки практики, обърнати, разтягащи и притискащи корема пози.
11. Изпълнявайте всички упражнения по удобно бавен и комфортен начин, избягвайки прибързани и резки движения.
12. Крайната позиция в която и да е асана/поза трябва да е такава, че да изисква минимални усилия и да се чувстваме релаксирани в нея. В началото е нормално да има малко неудобство, докато разтягаме мускулите, но това в никакъв случай не бива да се обърква с болка, когато надвишаваме възможностите си!
13. Обичайте и уважавайте тялото си! В йога няма съревнование и всеки трябва да познава капацитета и ограниченията си. Постепенно ще видим как капацитета ни се увеличава, когато изпълняваме упражненията с ведрина, уважение и обич към себе си.

5 лесни принципа само за днес:
(Обикновено, когато даваме обет за дълъг период, винаги изникват трудности да се спази, затова когато си кажем, че само днес ще направим нещо – е лесно за изпълнение)

• Само днес няма да се притеснявам
• Само днес няма да се ядосвам
• Само днес ще си върша работата честно и съвестно
• Само днес ще съм благодарен
• Само днес ще покажа обич и уважение към всяко живо същество (включително и себе си)

Пожелавам Ви усмихнат и ползотворен ден!