Ащанга Йога – нов час!Безплатен първи час – 5 Октомври от 13:00ч

Намасте приятели!
Откриваме чудесен нов редовен час – Ащанга Йога!
За всички любители на Ашанга Йога -вече могат да бъдат сигурни, че ще имат два пъти седмично редовен час и ще развиват своята практика.

Започваме на 5ти октомври сряда от 13:00 – 14:30ч като първият час ще бъде безплатен – Отворени врати. Водещ е Стоян Георгиев.

13423907_10153666241463359_6321450621685852266_n
Ето какво споделя той:

Казвам се Стоян Георгиев, на 30години съм и още от ранните ми тиийенджърски години Йога е част от живота ми. Главно благодарение на майка ми, която започва да практикува Йога заради проблеми с кръста.
Макар, че имах контакт с философията на Йога и да правех различни йога-пози, не практикувах редовно или осъзнато – това се случи преди 2 години, когато попаднах в групов час по Хата Йога и от тогава редовно практикувам Йога.
Тук искам да благодаря на първия си Йога учител – Лана Петкова, от която получих една стабилна основа за практиката си и много знания свързани с философията на Йога.

С Ащанга Йога се запознах благодарение на Мира Дживанмукти (от Йога Студио Ахимса в Ст.Загора). Тогава усетих, че Ащанга практиката е за мен. Бързо усвоих първа серия от Ащанга , тъй като имах стабилна основа в асаните от Хата йога практиката си.

Нямам сертификат за инструктур, но искам да се развие общността от практикуващи Ащанга Йога в Пловдив и тъй като възможността сама почука на вратата ми (за което съм безкрайно благодарен на Елица Йоргова), ще се опитам да предам каквото знам и съм научил.

Достатъчно за мен, да разкажа малко за Ащанга Йога.

Какво е Ащанга виняса йога?
Ащанга виняса йога или още наричана Ащанга йога е древна йогийска система описана от Вамана Риши и добила голяма популярност в Европа едва след двадесети век, като голяма заслуга за това има учителя Патабхи Джойс. Йога в превод от санскрит (древен индоарийски, богослужебен език), означава свързвам, като основно акцентира на връзката между тялото и духа. Както е известно йога е наука, която води до по-добро опознаване на същността на практикуващия, а основната и цел е достигане до едно по-спокойно съзнание, което ни помага да се справим с ежедневните емоции (като стрес, гняв и др.).
„Ащанга“, от своя страна буквално означава „осем нива“, имайки предвид осемте различни практики на Йога, които са описани още от древни времена в „Йога Сутра“ на Патанджали, а именно:
Яма (Yama), Нияма (Niyama), Асана (Asana), Пранаяма (Pranayama), Пратяхара (Pratyahara), Дхарана (Dharana), Дхяна (Dhyana), Самадхи (Samadhi).
Първите четири практики (яма, нияма, асана и пранаяма) се считат за външни, докато останалите четири (пратяхара, дхарана, дхяна и самадхи ) са вътрешни практики. Целта на осемте практики е да обхванат различни поведенчески, физически и духовни съвети.

С какво Ащанга йога е по-различна от останалите видове йога?
Ащанга виняса йога е вид йога. Различното при Ащанга йогата, в сравнение с останалите школи е, че отделните асани са свързани една с друга чрез определени „преходни“ движения (виняси). Другата отличителна черта е дишането и от изключителна важност е синхрона между движенията и дишането, защото именно така съзнанието на практикуващия се успокоява, което от своя страна е главната цел на Ащанга виняса йога. Първите стъпки към успокояване и контрол над ума са Яма и Нияма. Както казва Патабхи Джойс, „не можеш да практикуваш йога, … ако тялото и органите на възприятие са слаби и преследвани от препятствия“. Практикуването на асаните, също е от голямо значение тъй като именно те правят тялото силно. Всяка асана в Ащанга виняса йога се изпълнява бавно и хармонично, в синхрон с движението. Всяко движение отговаря на вдишане или издишване. Основна идея на йога че дишането е жизнена сила (наричана прана). А основна цел на всеки практикуващ йога е да задържи повече прана в себе си, чрез равномерно и дълбоко дишане.

Йога е това, което не се вижда. Силовите движения на Ащанга йога са само външната повърхност на едно духовно пътуване към истинската ни същност.
„Зад силата на тялото, е една енергия, която е духовна и която ни поддържа живи. За да постигнем достъп до тази духовност, първо трябва да се изучи физическото. Тялото което имаме е нашия храм и в него се намира Атман – Бог“ – Шри К. Патабхи Джойс

Когато движението и дъхът се слеят в едно, енергията носи тялото привидно без усилие и фокусът ни се премества от външното към въртрешното – достигаме Тристана. Или: чрез Виняса, Бандха и Дрищи ние постигаме духовните измерения в Ащанга йога практиката.

Тристана е ключът към духовната страна на йога. Тристана е думата описваща съюза на Виняса, Бандха и Дрищи. Само когато това състояние е достигнато, разцъфтява лотуса на Ащанга йога, за да ни предложи цветове си. Удджай дишането е в основата на Виняса. Правилното построяване на тялото ни в различните асани се постига чрез Бандха. Дрищи завършва това трио и изгражда мостът, който ни е нужен, за да пренесем есенцията на нашата практика от йога постелката в ежедневието ни.

Заниманията ще бъдат два пъти седмично- сряда и петък от 13:00 – 14:30ч
Цена единично занимание 8лв
Карта 8 посещения 56лв
Карта 12 посещения 78лв
Очакваме ви!